Gratis standaardverzending op bestellingen van boven de €80 (excl. btw).

Afmetingen van enveloppen

De juiste verzendingswijze kiezen hangt af van verschillende factoren, maar iedereen die een pakje, een brief, een postkaart, visitekaartjes, een cadeau of een dankbetuiging verzendt, wil vooral dat de geadresseerde dit opent en er aandacht aan besteedt.

Voor een kleinigheid of een cadeau willen we het zo aantrekkelijk mogelijk maken, een witte envelop is dan weer formeel en elegant. Bij het maken van de juiste keuze gaat het soms om zoveel meer dan je postkaart opsturen in een envelop met het juiste gekleurde kraftpapier. De envelop moet de inhoud ervan aantrekkelijk maken, zelfs als er gewoon een witte factuur wordt verzonden voor producten of geleverde diensten.

Daarom is het van groot belang de verschillende formaten voor enveloppen te kennen, zodat je op onze website de envelop kunt bestellen die echt bij je past. Elke envelop is geschikt voor een bepaalde functie, vooral de zakelijke enveloppen. Veel ervan zullen vreemd lijken voor het grote publiek, maar zijn dan weer van groot belang voor bepaalde sectoren.In deze gids geven we gedetailleerde uitleg over het formaat van de enveloppen, ze bevat ook computergrafieken en tabellen waarin de verschillen worden uitgelegd tussen de verschillende modellen: van gewone modellen over populaire Amerikaanse DL-enveloppen tot enveloppen met grote afmetingen, en nog veel meer.

Volg de aanwijzingen hieronder en en maak gebruik van onze hulpmiddelen. Alleen op die manier zal je de beste oplossing vinden voor je verzending! Als je daarna nog twijfelt, denk er dan aan dat de klantendienst je altijd van dienst zal zijn om je een product aan te bevelen dat het beste bij je past, of het nu voor bij je thuis of op het werk is.

Als je je verzending er nog wat professioneler wilt laten uitzien, kan je altijd een overdruk gebruiken. Onze printers kunnen op al onze enveloppen en zakken het logo van je bedrijf of persoonlijk merk printen. Je kan dus zonder verdere verplichtingen een op maat gemaakte offerte aanvragen.

Maat

is

Afmetingen


Voor een beter begrip van de verschillende afmetingen tonen we in de volgende grafiek in welke verhouding de kleine, grote en middelmatige enveloppen tot elkaar staan. De C5-enveloppen en C6-enveloppen kunnen als referentie dienen. Dit zijn namelijk middelmatige formaten, in het wit en in kleur.

Afmetingen van enveloppen

Wat zijn de afmetingen van standaardenveloppen?


Het is ook handig om te weten dat C4 het formaat is van foliepapier, C5 het quartoformaat en C6 het formaat dat traditiegetrouw als standaard briefformaat wordt beschouwd, alhoewel dit, zoals we later zullen zien, niet het formaat is dat het meeste wordt gebruikt door de bedrijven.

De letter C en het bijhorende nummer zijn niet willekeurig gekozen. Deze volgen de norm ISO 216, waarmee de classificatie van de enveloppen internationaal is vastgelegd. De nummers zijn correlatief en geven aan dat een bepaalde envelop half zo groot is dan de vorige. Een C3 is dus half zo groot als een C2, een C4 half zo groot als een C3, enzovoort.

Er is ook een direct verband met de afmetingen van de bladen. Om een voorbeeld te geven: de grote C3-enveloppen, dienen voor het verzenden van DIN A3-bladen. C5-enveloppen hebben het formaat van een A5-blad. En de afmetingen van de kleine C8-enveloppen zijn ideaal voor DIN A8-bladen. Al deze formaten staan in de volgende tabel.

Tabel met afmetingen van enveloppen C0 tot C10


Naam Afmetingen (mm) Equivalent formaat
C0 917 x 1.297 mm
Formaat A0-blad
C1 648 x 917 mm Formaat A1-blad
C2 458 x 648 mm Formaat A2-blad
C3 324 x 458 mm Formaat A3-blad
C4 229 x 324 mm A4-blad. In twee gevouwen A3-blad
C5 162 x 229 mm A5-blad. In twee gevouwen A4-blad
C6 114 x 162 mm A6-blad. In 3 gelijke delen gevouwen A4-blad
C7 81 x 113 mm A7-blad. In 4 gelijke delen gevouwen A5-blad
C8 57 x 81 mm Formaat A8-blad
C9 40 x 57 mm Formaat A9-blad
C10 28 x 40 mm Formaat A10-blad


Naast deze formaten zijn er nog andere belangrijke modellen die niet geclassificeerd worden met de letter "C". Deze staan in de volgende tabel, samen met een korte vermelding van de belangrijkste toepassing ervan. Denk eraan dat er ook andere, meer vrije en speciale opties bestaan, zoals formaten van enveloppen voor uitnodigingen, die geen patroon of vaste norm volgen. Veel van deze formaten zijn eigenlijk vierkante enveloppen, waarvan alle zijden dezelfde afmetingen hebben.


Naam Afmetingen (mm) Equivalent formaat
C5+ 162 x 235 mm A5-blad. A4-blad één keer gevouwen
DL 110 x 220 mm Lijkt op de Amerikaanse enveloppen. In 3 gelijke delen in de breedte gevouwen A4-blad
DL+ 114 x 229 mm In drie delen gevouwen A4-blad (plus-formaat)
E4 280 x 400 mm Formaat B4-blad
B4 250 x 353 mm Formaat voor het insteken van C4-enveloppe
B5 176 x 250 mm Formaat voor het insteken van C5-enveloppe
B6 125 x 176 mm Formaat voor het insteken van C6-enveloppe

En als je meer wil weten over de berekening die gebruikt is om tot al deze afmetingen en verhoudingen te komen, ga dan even naar deze pagina, met verwijzingen naar andere reeksen, zoals de B-reeks, vaak gebruikt voor de productie van boeken.


DL: Amerikaans envelopformaat


Door het groot belang en wijdverspreide gebruik van dit formaat in onze samenleving moeten we het zeker ook hebben over de envelop met briefformaat: de DL. Deze is heel anders dan de eerder vermelde C6, ze is namelijk langer en kleiner. De afmetingen ervan zijn 220 x 110 mm. Dit zijn ook de afmetingen van een kantoorenvelop. Dat wil zeggen dat er een in drie gelijke delen gevouwen DIN A4-papier in past.

Een envelop van 220x110 mm is veruit degene waarmee we het meeste in contact zijn gekomen, deze wordt namelijk door bedrijven gebruikt om post naar ons te verzenden. Dit soort enveloppen wordt gebruikt voor het verzenden van facturen, welkomstberichten aan nieuwe klanten en nog zoveel meer.

Dit envelopformaat wordt heel vaak gebruikt door bedrijven als PostNL, alhoewel er in elk kantoor van het nationale postbedrijf ook C6-modellen worden gebruikt voor particuliere klanten, normaal in het wit, die meestal minder duur zijn dan de gekleurde commerciële enveloppen.


Formaten van enveloppen voor speciale toepassingen


Bij Enveloppe.nl werken we niet alleen met de meest gebruikelijke formaten voor enveloppen, maar ook met modellen die om een bepaalde reden minder gewoon zijn voor het grote publiek, maar zeer nuttig kunnen zijn voor anderen. Zo heb je bijvoorbeeld enveloppen met venster, een kleine opening die dient om langs de buitenkant een deel van de briefinhoud te zien.

Dit wordt meestal gebruikt bij het normale DL-formaat: bedrijven hebben een briefhoofd in de brief, dat op dezelfde plaats als het venster komt als de brief op een bepaalde manier wordt gevouwen. Op die manier kunnen de gegevens van de geadresseerde (naam, familienaam, straat, postcode, etc.) zichtbaar worden gemaakt, waardoor deze gegevens niet nog eens op de envelop moeten worden geprint, wat tot hogere kosten zou leiden.

Ook zijn er enveloppen met kartonnen achterzijde voor certificaten of diploma's, enveloppen met balg, waarbij het dankzij de grotere opening mogelijk is de hand erin te steken, zak-enveloppen... De catalogus van Enveloppe.nl bevat heel kleurrijke oplossingen, die met een simpele muisklik bij u thuis geleverd kunnen worden.

Andere modellen die niet direct in verband staan met de afmetingen van de enveloppen zijn de zogenaamde ondoorzichtige enveloppen. Je kan deze bekijken op onze website. Deze enveloppen zijn niet transparant, zelfs niet bij tegenlicht, omdat ze een effen kleur hebben, een speciale laag aan de binnenzijde of een ander detail.

Mogelijk kom je naast de eerder vermelde modellen nog heel wat andere formaten voor enveloppen tegen. Er zijn heel wat andere classificaties waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de afmetingen, maar ook met de speciale eigenschappen van het papier, met het productiemateriaal van de envelop of de verzendingswijze.

Type portefeuille, horizontaal met venster

Type portefeuille, horizontaal met venster
Type portefeuille, verticaal met venster

Type portefeuille, verticaal met venster
Zak-envelop - Automatische sluiting, gomsluiting en zelfklevend

Zak-envelop
Automatische sluiting, gomsluiting en zelfklevend
Zak-envelop, verticaal met venster

Zak-envelop, verticaal met venster
Zak-envelop, horizontaal met venster

Zak-envelop, horizontaal met venster
Met balg, zak-envelop

Met balg, zak-envelop
Uitbreidbare envelop voor het verzenden van verschillende bladen
Envelop met kartonnen achterzijde, zak-envelop - Voor programma's, certificaten, diploma's

Envelop met kartonnen achterzijde, zak-envelop
In het Engels bedrukt met "Please Do Not Bend"
Voor programma's, certificaten, diploma's


Andere details naast de afmetingen van een envelop: type sluiting


De sluiting van de envelop is een ander belangrijk punt waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een envelop. Bij Enveloppe.nl hechten we daar veel belang aan. Een van de meest gebruikte sluitingen is de zelfklevende sluiting: Aan de binnenkant van de klep zit een klein beetje lijm. Zodra de beschermstrook is weggetrokken, blijft de klep perfect kleven aan de envelop, zodat die niet open kan gaan.

Ook zijn er enveloppen met koord en ring. Dit is niet zo praktisch wanneer er veel brieven worden verzonden, maar wel een heel speciale manier om een brief op een originele en gepersonaliseerde manier naar iemand te verzenden. Hetzelfde geldt voor de enveloppen met haakje, die worden gesloten door ze vast te klikken.

Een premiumcategorie zijn de enveloppen met magneetsluiting, een interessante en gesofisticeerde keuze voor enveloppen die vaker geopend en gesloten moeten worden. En er zijn er nog meer: met pinsluiting, met vouwsluiting, met gomsluiting... Op onze site kan je veel opties vinden.

Klep met gomsluiting

Klep met gomsluiting
Zelfklevend

Zelfklevend
Automatische sluiting

Automatische sluiting
Zonder gomsluiting

Zonder gomsluiting
Open aan bovenste deel

Open aan bovenste deel
Koord en ring

Koord en ring
Klep met vouw

Klep met vouw
Met magneet

Met magneet
Haak

Haak
Pin

Pin


Klep van envelop: om het verschil te maken


De klep van de envelop is ook een belangrijk detail, zowel voor wat betreft het design als de toepassing van elk model. De op dit moment meest gebruikte soort klep is het type portefeuille: een kleine strook papier waaraan het kleefmiddel wordt bevestigd, of eender welke sluiting die je gekozen hebt. Deze is gemakkelijk te openen en te sluiten. Deze hebben gewoonlijk een recht ontwerp, alhoewel er ook enkele modellen zijn met rondere vormen.

Iets traditioneler en meer vintage is de zogenaamde V-klep: dit is het klassieke, driehoekige stuk papier waarvan de punt ongeveer tot aan de helft van de voorzijde komt wanneer de brief gesloten is.


Type portefeuille, met afgeronde klep - Met gomsluiting, voor gebruik bij sommige frankeermachines

Type portefeuille, met afgeronde klep
Met gomsluiting, voor gebruik bij sommige frankeermachines.
Type portefeuille, met rechte sluiting - Met gomsluiting, om handmatig in te steken

Type portefeuille, met rechte sluiting
Met gomsluiting, om handmatig in te steken

Type portefeuille, met automatische sluiting - Om handmatig in te steken

Type portefeuille, met automatische sluiting
Om handmatig in te steken

Type portefeuille, met trapeziumvormige klep - Met gomsluiting, voor gebruik bij sommige frankeermachines.

Type portefeuille, met trapeziumvormige klep
Met gomsluiting, voor gebruik bij sommige frankeermachines.
V-klep - Bankenvelop, met gomsluiting, om handmatig in te steken

V-klep
Bankenvelop, met gomsluiting, om handmatig in te steken

Inschuifbare klep - Met gomsluiting, enveloppen voor feestelijkheden

Inschuifbare klep
Met gomsluiting, enveloppen voor feestelijkheden


Type portefeuille, zelfklevend - Om handmatig in te steken

Type portefeuille, zelfklevend
Om handmatig in te stekenHet formaat van de envelop is het allerbelangrijkste, of toch bijna


Nu weet je al heel wat over de verschillende formaten, en dus ook dat het erg belangrijk is de juiste envelop te kiezen, niet alleen om esthetische redenen, maar ook omdat de verschillende modellen voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt.. DL voor het verzenden van correspondentie in grote aantallen C4-enveloppen om belangrijke A4-documenten in te steken C7-enveloppen om kleine kaartjes met persoonlijke dankbetuigingen te verzenden...

Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met andere aspecten, zoals het materiaal, de kleur, het al dan niet aanwezig zijn van een venster, de positie van dat venster, de meest geschikte sluiting voor de context van de brief, etc.

Waar je ook naar op zoek bent, je vindt het allemaal op onze website: of het nu een normaal, groot of klein envelopformaat is. Bestel nu en verzend je correspondentie tegen de beste prijs!